|
www.GPS-Srbija.com GPS navigacioni urejdaji, oprema, programi, saveti i sve ono sto mislite da ima veze sa GPS-om
|
| Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu |
| Autor |
Poruka |
bokismoki GPS pocetnik
Pridružio: 08 Feb 2010 Poruke: 7 Lokacija: SRBIJA
|
Poslao: Pon Feb 08, 2010 12:05 pm Naslov: UPUTSVO ZA GARMIN 350-na SRPSKOM |
|
|
| Danas sam dobio od prijatelja Garmin nuvi 350 ali nemam nikakvo uputstvo za njega jer ga je on koristio neko vreme a uputsvo zagubio.Molim za pomoc jer apsolutno nemam nikakvo iskustvo sa GPS uredjajima mada mi on kaze ,,lako je to,jednostavno,malo cukaj po njemu dok ne skontas,,ali ja necu napamet da cukam pa molim za pomoc!!! |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
nikcevicv 6 satelita

Pridružio: 22 Jun 2008 Poruke: 150 Lokacija: Beograd
|
Poslao: Pon Feb 08, 2010 3:12 pm Naslov: Re: UPUTSVO ZA GARMIN 350-na SRPSKOM |
|
|
| bokismoki :: | | Danas sam dobio od prijatelja Garmin nuvi 350 ali nemam nikakvo uputstvo za njega jer ga je on koristio neko vreme a uputsvo zagubio.Molim za pomoc jer apsolutno nemam nikakvo iskustvo sa GPS uredjajima mada mi on kaze ,,lako je to,jednostavno,malo cukaj po njemu dok ne skontas,,ali ja necu napamet da cukam pa molim za pomoc!!! |
Čukaj na pamet slobodno, čukanjem mu ne možeš nauditi, sem ako ga ne čukneš čekićem. A ako bi baš da čitaš evo ga original uputstvo proizvodjača: http://www.garmin.com/manuals/Nuvi350_OwnersManual.pdf. Znam da je ovo uputstvo na engleskom a tema glasi "na SRPSKOM", ali bolje ikakvo nego nikakvo... valjda. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
bokismoki GPS pocetnik
|
Poslao: Pon Feb 08, 2010 9:01 pm Naslov: |
|
|
| Ja ga vec poceo cukati i nije neki problem,meni je na srpskom ali ne znam da li da stavljam u izboru najkrace ili najblize,recimo kada putujem u neki grad gde nikada nisam bio i tako neke slicne stvari koje cu tek da skontam.Svakako hvala! |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
nikcevicv 6 satelita

|
Poslao: Pon Feb 08, 2010 9:13 pm Naslov: |
|
|
| bokismoki :: | | Ja ga vec poceo cukati i nije neki problem,meni je na srpskom ali ne znam da li da stavljam u izboru najkrace ili najblize,recimo kada putujem u neki grad gde nikada nisam bio i tako neke slicne stvari koje cu tek da skontam.Svakako hvala! |
To nećeš ni naći u uputstvu. U uputstvu ćeš naći KAKO da promeniš setovanje, a ne i zašto.
Ja u Beogradu gde živim po pravilu biram kraći put i ako mi se ne svidi kud me vodi, namerno krenem kud mislim da bi bilo zgodnije pa pustim Garmin-a da se ubije preračunavajući dok mi se ne svidi predlog. Razlog što se trudim da po nekad izbegnem "najbrže" puteve je taj što oni u Beogradu umeju da odvedu pravo u najgori saobraćajni čep (ako je "špic") jer obično vode većim ulicama kud bi najveća većina da prodje.
Van naseljenog mesta, tj. kad krećem u neki drugi grad, kao i kad vozim po mestu koje ne poznajem po pravilu biram kraće vreme. Makar me i zavukao u neku saobraćajnu gužvu računam da me bar neće zavući u neku "uličicu iznenadjenja" koju su u medjuvremenu zatvorili, gde je društvo odlučilo da krene u opravku puta, gde je neko "makao" poklopac sa šahta i tome slično... |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
bokismoki GPS pocetnik
|
Poslao: Uto Feb 09, 2010 10:39 am Naslov: |
|
|
| Kad smo vec poceli diskusiju da te pitam par stvari.Punjenje baterija vrsim onda kada vidim da se broj celija na displeju smanjuje,jel tako?Dok vozim ne moram prikljucivati punjac?Mesto u koje zelim da putujem odredjujem koristeci meni,drzava,grad,ulica...i onda vozi!Sta je bitno pre samog pocetka koriscenja odnosno pre voznje,ima li nesto sto je neophodno da bi uredjaj radio korektno? |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
nikcevicv 6 satelita

|
Poslao: Uto Feb 09, 2010 6:05 pm Naslov: |
|
|
| bokismoki :: | | Punjenje baterija vrsim onda kada vidim da se broj celija na displeju smanjuje,jel tako? |
Tako. Litijum jonske baterije navodno nemaju tzv. memorijski efekat, tj. ne zahtevaju da ih prazniš "do koske" i puniš "do koske" da bi zadržale puni kapacitet. Bez obzira na tu priču, nije s goreg s vremena na vreme pustiti uredjaj da se stvarno isprazni i onda ga napuniti. To je klasična priča kao i sa mobilnim telefonima. Litijum jonske baterije, medjutim, "ne vole" duboka pražnjenja i ona im skraćuju radni vek pa pražnjenje do tačke na kojoj se uredjaj sam ugasi ne treba da bude pravilo. S druge strane, deklarisani vek (broj ciklusa punjenja/pražnjenja) baterija je takav da ćeš, ako bog da zdravlja, već uveliko koristiti neki noviji i bolji GPS onog dana kad baterija na toj spravi dospe do otkaza.
| bokismoki :: | | Dok vozim ne moram prikljucivati punjac? |
Ako ti je baterija ispravna i put dovoljno kratak da ga baterija "iznese", ne vidim ni jedan razlog zašto bi to morao. Sa novom baterijom prema GARMIN deklaraciji to "dovoljno kratak" trebalo bi da znači - kraći od 8 sati ali se nemoj potresti i ako se uredjaj isprazni za "svega" 6
| bokismoki :: | | Mesto u koje zelim da putujem odredjujem koristeci meni,drzava,grad,ulica...i onda vozi!Sta je bitno pre samog pocetka koriscenja odnosno pre voznje,ima li nesto sto je neophodno da bi uredjaj radio korektno? |
Neophodno je još samo da je signal koji emituju sateliti dovoljno jak
Umesto pritiska na dugme "Go" ("Idi") ima smisla baciti pogled na mapu. Ne znam sad tačno na pamet kako ide sekvenca, ali recimo da ako malo sačekaš pre pritiska na "Go" trebalo bi da dobiješ i obaveštenje o proračunatoj ruti - koliko kilometara do destinacije i slično, i pritiskom na taj info trebalo bi da se otvori mapa gde vidiš destinaciju. Nije obavezan korak ali je zgodno jer se meni dešavalo da me uredjaj odvede na pogrešnu destinaciju kad se nazivi ulica razlikuju za jedno slovo. Naravno, ne moraš ukucavati ceo naziv ulice, uredjaj ti ponudi listu mogućih na osnovu dela naziva koji si uneo.
Ima tu još puno nekih "trikova" i olakšica koje taj uredjaj nudi, neke ćeš otkriti čitajući ovaj forum a nekih ćeš se i sam setiti pa probati i videti može li ili ne može. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
bokismoki GPS pocetnik
|
Poslao: Sre Feb 10, 2010 9:22 am Naslov: |
|
|
| Hvala prijatelju,bice pitanja jos,samo da ja pocnem da ga koristim ali kako je ovo vreme ne izlazi mi se nigde a zivim malom mestu gde kola moram da palim svakih 5 dana i ne idem nigde dalje da bih mogao da ga testiram.Pozdrav. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
bokismoki GPS pocetnik
|
Poslao: Čet Mar 11, 2010 12:57 pm Naslov: |
|
|
| Testirao sam svoj Garmin i odlicno se pokazao.Nalazio je najmanje ulice i tacno ono sto sam trazio i u Srbiji i u Rep.Srpskoj,nema sta prava stvar.E,jedna stvar mi nije jasna!Da li ja pre polaska na put mogu da mu zadam zadatak da me informise gde se nalaze benzinske pumpe a on mene naravno na vreme da informise.Video sam da u meniju imaju informacije o ben.pumpama,hotelima,restoranima...ali kako da ja dobijem informaciju o tome? |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
nikcevicv 6 satelita

|
Poslao: Pon Mar 15, 2010 2:58 am Naslov: |
|
|
| bokismoki :: | | Da li ja pre polaska na put mogu da mu zadam zadatak da me informise gde se nalaze benzinske pumpe a on mene naravno na vreme da informise. |
Kako misliš "na vreme"? Pa jedino da mu ugradiš oči da gleda u instrument tablu umesto tebe
Kad (na vreme) proceniš da će ti trebati pumpa, staneš i započneš proceduru kao da hoćeš da nadješ neku adresu... samo ne ideš na unos adrese nego ideš na POI (points of interest) pa kao podkategoriju izabereš benzinske pumpe. Uredjaj će ti izlistati obližnje pumpe u odnosu na lokaciju na kojoj misli da se trenutno nalaziš. Isto važi i za restorane, i ostale PoI kategorije. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
bokismoki GPS pocetnik
|
Poslao: Čet Mar 18, 2010 10:24 am Naslov: |
|
|
| OK,shvatio sam a i predpostavljao sam da je tako samo sam iz neznanja zeleo da razjasnim i to. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
nikcevicv 6 satelita

|
Poslao: Ned Mar 21, 2010 4:07 am Naslov: |
|
|
| bokismoki :: | | OK,shvatio sam a i predpostavljao sam da je tako samo sam iz neznanja zeleo da razjasnim i to. |
Mada pazi, kad malo razmislim, ideja ti je skroz na mestu. Garmin za neke uredjaje ima "EcoRoute" koji na bazi istorije prethodne potrošnje procenjuje aktuelnu gledajući u konfiguraciju terena, ubrzanja, kočenja, i tome slično.
Mislim da EcoRoute tu opciju nema (možda grešim) a možda se istaknu pa je dodaju, kad već pokušavaju da procene potrošnju samo na osnovu istorije "tankovanja" i konfiguracije terena... |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|